Dizanteriye Karşı Doğal Tedavi Yöntemleri
Bilindiği gibi dizanteri enfeksiyonu, dizanteriye sebep olan bakterinin vücuda girmesinden sonra yaklaşık 3 gün sonra başlar. İshalle birlikte pek çok semptom görülür. Bunlardan bazıları: karın ağrısı, mukuslu ya da kanlı ishal, mide bulantısı ve kusma, dışkılama esnasında ağrı ve yüksek ateştir.
Dizanteri bazı kişilerde hafif seyreder. Bu durumlarda bir hekimin önerdiği hafif ilaçlarla beraber bitkisel tedavi yöntemleri, hastalığın ortadan kaldırılması için yeterlidir.
İşte dizanterinin tedavisinde ve semptomların azaltılmasında kullanılan bazı bitkisel yöntemler:
Bael (Aegle marmelos): Bu bitki, yüksek tanin içeriği sayesinde ishalin tedavisine yardımcı olur. Eğer bu meyveyi bulamıyorsanız tanin içeriği yüksek diğer bitkiler ya da meyveler de işinize yarayacaktır.
Zencefil: Zencefil, birçok medikal hastalığa karşı şifa kaynağı olarak bilinmekle beraber, dizanterinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Taze zencefil ile demleyeceğiniz çay, vücudunuzda antiseptik etki yapacaktır. Ayrıca dizanteri tedavisinde kullanabileceğiniz zencefilli bitkisel karışım çayları da oldukça işinize yarayacaktır. 1 çay kaşığı zencefil tozu, 1 çay kaşığı muskat, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı çörekotunu karıştırarak bu karışımdan demleyeceğiniz çaydan günde 2 kez tükettiğinizde etkisini hemen göreceksiniz.
Çemen otu: 1 çay kaşığı taze çemen otu tohumunu bir miktar yoğurtla karıştırıp yutabilirsiniz.
Limon: Limonun antienflamatuar özelliği, dizanterinin bazı semptomlarını hafifletmede oldukça etkilidir. Ilık bir suyun içerisine 3 çorba kaşığı limon suyu karıştırarak içiniz. Günde 2 kez tekrarlayınız.
Bazı gıdalar dizanteri semptomlarının ağırlaşmasına katkıda bulunabilir. Özellikle yoğurt hariç yağlı süt ve süt ürünlerini tüketmekten kaçınınız. Bunun haricinde şu gıdaları da tüketmemeniz önerilmektedir: fasulye ve türevleri, lahana, Brüksel lahanası, ekmek, kurabiye, buğday içerikli ürünler, elma, erik, mısır, armut, şeftali, patates, yulaf ve işlenmiş kepek. Ancak işlenmemiş kahverengi pirinç tüketmenizde herhangi bir sakınca yoktur.
Hastalığın atlatılması esnasında uygulanması gereken en önemli şey bol bol su tüketmektir. Eğer ishal nedeniyle kaybedilen su yerine konulmazsa, vücut susuz kalacak ve pek çok enzim işlevini göremeyecektir. Hatta durum ciddileşirse ölüm bile meydana gelebilir. İshal nedeniyle meydana gelen ölümlerin çoğunun nedeni ishale neden olan patojen değil vücudun ishalle su kaybetmesi ve yerine konulmamasıdır. Ancak bu çok basit bilgi bilinmediğinden dünya çapında binlerce çocuk ve yetişkin hayatını kaybetmektedir. Su haricinde havuç, nar, zencefil ve limon suyu da hastalığı atlatmanızda size oldukça yardımcı olacaktır.
Comments ( 0 )