Çölyak Hastalarının Gluten Tüketebilmesi İçin İlaç Araştırmaları Devam Ediyor
Bilim adamları, çölyak hastaları ve gluten intoleransı olan kişilerin de glutenli gıdalar tüketebilmelerine yönelik ilaç çalışmalarına son hız devam ediyorlar. “Journal of american Society” dergisinde yayınlanan bir habere göre glutenin yapı taşlarını parçalayarak, bağırsaklarda meydana gelen enflamasyon ve benzeri istenmeyen semptomların ortaya çıkmasını önleyecek bir enzim geliştirildi.
Çölyak hastalığında, buğday, arpa ve çavdar gibi gluten içeren gıdaların tüketilmesi sonucu, sindirim sisteminde enflamasyon meydana geliyor ve bunun sonucu bir çok istenmeyen semptom ortaya çıkıyor. Midedeki bir takım enzimler, gluteni daha küçük parçalar olan peptitlere parçalıyor. Ortaya çıkan bu peptidler, birçok kişi için zararsız bileşenler olmasına karşın, gluten intoleransı ya da çölyak hastalarında, ince bağırsağa geçiş yaptığında otoimmün reaksiyonların tetiklenmesine neden oluyorlar. Bu istenmeyen durumun tek çözümü ise gluten içermeyen besinlerin tüketilmesidir. Bunun haricinde çölyak hastatalığı için kesin bir tedavi yöntemi ya da ilaç geliştirilememiştir.
Fakat günümüzde araştırmaların sürmesi sonucu, bilim adamları doğal bir enzimin glutenin parçalanması sonucu oluşan peptidleri de parçalayarak etkisizleştirebileceğini keşfetmişlerdir. Bahsedilen bu enzimi, laboratuar koşullarında değişime uğratarak, tam olarak amaca yönelik bir bileşen elde etmişlerdir. Gluten peptidlerini %95 oranına kadar parçalayıp etkisizleştirebilen bu enzime ise “KumaMax” adı vermişlerdir. Araştırmacılar, KumaMax’ın geliştirilerek ve üzerinde çalışılarak piyasaya sürülmek için ideal bir hale getirilebilmesi ve artık çölyak hastalarının da bu ilaç sayesinde glutenli ürünleri tüketebilmesi olasılığına umutla bakmaktadırlar.
Comments ( 0 )