Zeytinyağı, Ülseratif Kolite Karşı Koruyor
University of East Anglia’da yapılan bir araştırmada, daha fazla zeytinyağı tüketmenin ülseratif kolite karşı koruyucu olduğu ortaya çıkmıştır.
New Orleans’ta yapılan sindirim sistemi hastalıkları haftasında oleik asit açısından zengin olan zeytinyağını fazla tüketen kişilerin ülseratif kolite yakalanma olasılığının daha düşük olduğu görülmüştür. Oleik asit, zeytinyağında bol miktarda bulunan tekli bir doymamış yağ asididir. Zeytinyağı haricinde greyfurt tohumu yağı, yerfıstığı yağı ve tereyağında da bulunmaktadır.
UEA Tıp Fakültesinde, Dr. Andrew Hart’ın yönetimindeki bir grup araştırmacı, yaşları 40-65 arasında değişen 25.000 kişiyi incelemişlerdir. Araştırmanın başlangıcında gözlemlenen 25.000 kişiden hiçbirinde ülseratif kolit olmadığı görülmüştür. Ancak birkaç yıl sonra aynı kişiler üzerinde yapılan bir gözlem sonucu, bu gruptan 22 kişinin ülseratif kolite yakalandığı görülmüştür. Bunun üzerine araştırmacılar ülseratif kolite yakalanan ve yakalanmayan kişilerin beslenme alışkanlıklarını incelemiş ve yüksek oranda oleik asit tüketen kişilerin, tüketmeyenlere oranla, ülseratif kolite yakalanma oranlarının %90 daha az olduğu sonucuna varmışlardır.
Dr. Hart, konuyla ilgili şunları söylemiştir: “Oleik asit, bağırsaklarda bulunan ve enflamasyona yol açan kimyasalların üretimini engelleyerek, bu hastalığın oluşumunu da engellemektedir. Ülseratif kolite yakalanan kişiler hastalığa yakalanmadan önce oleik asit açısından zengin besinlerle beslenselerdi, en az yarısı bu hastalıktan kendilerini korumuş olacaklardı.”
Comments ( 0 )