Menopoz İçin Beslenme Önerileri
Çeşitli toplumlarda, yaşlı kadınlar menopozun yan etkilerini gidermek için geleneksel bazı gıdaları yiyorlar. Örneğin Pasifik Okyanusu’nun güneyinde menopoz yaşındaki kadınlar günde bir kere, fitoöstrojen içeren papaya yerler. Araştırmalar bu bitkisel bileşenlerin menopoza yararlı olabileceğini gösteriyor. Japonya’daki geleneksel besinler de fitoöstorejen bakımından zengindir. Dr. Kronenberg’e göre geleneksel Japon besinleri ile beslenen Japon kadınların vücutlarındaki bitkisel östrojen seviyelerinin, Batılı kadınlara oranla 1,000 kez daha fazla olduğu görülmüştür. “Bu kadınlarda sıcak basması şikayetlerinin olmamasının sebebi, her daim zayıf östrojen içerikli maddeleri yiyor olmalarından kaynaklanıyor. Bu kadınların meme kanserine yakalanma riskleri de düşüktür ve bunun için önerilen nedenlerden biri de bitkisel gıdaların içinde anti kanserojen maddelerin bulunmasıdır. “Bu araştırmalarda yüksek östrojen seviyeleri, soya fasulyeleri, tofu ve tniso gibi soya ürünleri ve haşlanmış fasulye tüketimi ile ilgilidir.
“Japon diyetinin %50’si fitoöstrojenik gıdalar içeriyor iken, Batılılar %10 veya daha az yiyor.” diye ekledi Dr. Lark. “Sıcak basmalarına veya diğer menopozal semptomlara karşı bu kadınların gerçekten çok az besin desteği var.” Batıda fitoöstrojen içeren besinler olarak elma, havuç, yer elması, yeşil fasulye, bezelye, patates, barbunya, esmer pirinç, tam buğday, çavdar ve susam vardır. Bu gıdalar, hormon takviyelerinin tek bir dozunda bulunan östrojenden, 1/400 kez veya daha az östrojen içeriyor ancak daha güçlü bir dozun metabolizması vücut sistemi ile iyi birleşmeyebilir.
Baklagiller, kalsiyum, magnezyum ve potasyum dahil, postmenopozal kadınlar tarafından gerekli duyulan minerallerin mükemmel kaynağıdır. Karaciğer sağlığı için önemli olan ve östrojen metabolizmasında rol oynayan demir ve B kompleks vitaminleri açısından zengindirler. Çekirdek ve yemişler de kalsiyum, magnezyum ve potasyumun iyi bir kaynağıdır ve keten tohumu gibi tohumlar hafif östrojeniktir. Tohumlar aynı zamanda temel yağ açısından zengindir; bu yağların eksikliği cilt, saç, vajinal dokular ve diğer müköz membranların menopoz ile oluşan kuruluğundan sorumludur. İyi kaynakları keten tohumu ve kabak çekirdeğidir. Dr. Lark’a göre, “Ortalama sağlıklı bir yetişkinin beslenmesinde esansiyel yağlardan günde sadece 4 çay kaşığı olması gerekir, fakat menopoz dönemindeki aşırı kuru ciltli bir kadının, semptomlar düzelene kadar günde iki – üç çorba kaşığı alması gerekir.”
Kaçınılması gereken besinler arasında yüksek protein ve yağ içeriğinden dolayı genellikle süt ürünleri, sıcak basmalara ve değişken ruh haline neden olabileceğinden kafein ve yine sıcak basmalara neden olabileceğinden alkol yer alır.
Comments ( 0 )