Kalıcı dişleri korumak için dikkat edilecek noktalar
KALICI DİŞLERİ ÇÜRÜK RİSKİNDEN UZAK TUTMAK İÇİN BUNLARI YAPIN.
6 yaşından itibaren çocuklarda kalıcı dişler çıkmaya başlar. Kalıcı dişlerin korunması ağız sağlığı için önemlidir. Peki, kalıcı dişleri korumak için dikkat edilecek noktalar nelerdir?
Süt dişlenmeden karışık dişlenmeye geçiş dönemi 6-12 yaş arasında tamamlanır. İlk olarak 6 yaş azı dişleri alt ve üst çenede diş arkının en gerisinde çıkar, daha sonra ön bölgede dişler çıkar, son aşamada ise köpek dişleri ve azı dişlerinin düşmesi ile süt dişleri kalıcı dişlere yerini bırakır. Kalıcı dişler, çocuğunuzun bundan sonraki yaşamında ağız yapısını oluşturacaktır.
Kalıcı dişleri çürük riskinden uzak tutun
Kalıcı dişler ağızda ilk çıktıkları zaman mineral yapıları tamamlanmamıştır. Bu nedenle de ağız içerisinde asit ataklarına karşı daha savunmasızdırlar. Bakteri plağı tarafından meydana getirilen bu asit atakları tekrarlandıkça henüz olgunlaşmamış minenin yapısında yumuşamalar ve bozulmalar başlar. Mikroskobik düzeyde devam eden bu bozulma engellenmezse kısa sürede çürük haline dönüşebilir. Dişler ağızda çıktıklarından itibaren 3 sene boyunca çürük oluşma olasılığı çok yüksektir, hele ki şeker ve bol miktarda işlenmiş gıda tüketen bir çocukta çürük oluşumu kaçınılmaz olacaktır. Dişler bu dönemde çok iyi korunursa 3 sene sonunda mineral yapıları artık olgunlaştığı için çürük riski azalacaktır.
Kalıcı dişlere geçiş döneminde dikkat edilmesi gerekenler
Şekerden uzak durulmalı, doğal ve dengeli beslenilmeli, dişler günde en az 2 kere fırçalanmalı ve çürük oluşumuna neden olabilecek bakteri plağı temizlenmelidir.
Diş fırçalama sırasında fırçanın diş etlerine değmesi sağlanmalı, masaj yapar gibi diş etlerindeki kan akımının uyarılması sağlanmalıdır.
Dişlerde sıkışıklık veya çapraşıklık varsa diş araları günde bir defa diş ipi ile temizlenmelidir.
Her yaş grubunun ağız ve diş sağlığına uygun diş macunu ve fırçası vardır. Çocuğunuza özel diş macunu ve fırçası kullanmak onun ağız sağlığı için çok önemlidir.
Çocukların dişleri yüzde 50 daha incedir. Bu yüzden uzman korumaya ihtiyaçları vardır. Kalıcı dişlenmeye geçilen dönemde çocuğunuzun bir çocuk diş hekimi tarafından 3 ayda bir kontrol edilmesi gerekir. Ağızda dönüşümün hızlı olduğu kalıcı dişlenmeye geçiş sürecinde dişlerde eğer bir problem varsa bunun erken teşhisi ve müdahalesi önemlidir. Çocuk diş hekiminin uygulayacağı koruyucu uygulamalar ile çocuğunuz sağlıklı bir diş yapısına sahip olur.
Etkili bir diş fırçalamaya eşlik edecek şekilde öğün aralarında şekersiz sakız çiğnenmesi hem dişleri mekanik olarak temizler hem de tükürük akışını uyararak dişlerin yıkanmasını sağlar.
Comments ( 0 )