Ayak Egzaması Nasıl Tedavi Edilir?
Egzama ciltte iltihaplanmaya neden olan kronik bir cilt sorunu. Egzamada ciltte kuruma, kaşıntı ve pullanma meydana gelir. Bu sorun sıklıkla bebeklerde ve çocuklarda oluşur. Fakat yetişkin insanlarda da oluşabilir. Vücutta egzamanın görüldüğü yelerden birisi de ayaklardır. Ayak egzaması nı tedavisinde kullanılan hem reçeteli hem de reçetesiz ilaçlar vardır. Bunun yanında ayak egzamasının tedavisinde ayak egzamasını hafifletecek, belirtilerini yatıştıracak evde uygulanabilecek çözümler de bulunmaktadır. Düzenli olarak bunlar uygulandığında ayak egzamasının hafifletilmesine ve yatışmasına yardımcı olurlar.
Ayak egzamasının tedavisinde uygulanabilecek çözümler:
1. Ayaklar hafif gliserinli bir sabunla yıkanmalıdır. Birçok vücut sabununda bulunan kimyasallar cildi ve dolayısıyla ayakları kurutabilir ve tahriş edebilir. Hafif gliserinli sabunlar cildi nemlendirir ve temizler
2. Ayaklardaki egzamanın çözümü için düzenli olarak antihistamin ilacı alınabilir. Ayaklardaki egzama alerjilerden olayı alevlenebilir. Bunun için reçeteli veya otc antihistamin ilaçlar yardımcı olabilir. Bu ilaçlar gelecekteki ayaklardaki egzama alevlenmeleri riskini düşürür.
3. Ayak egzaması için bir cildiye hekimine görünmekte fayda vardır. Cildiye hekimi ayaklardaki egzamanın hızlı bir şekilde hafiflemesi için kortikosteroid topikal krem veya antibiyotik verebilir. Bu ilaçlar hekimin önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Bu ilaçların kullanımı sonucunda ciltte incelme, renk kaybı veya çatlak gibi yan etkiler oluşabilir. Bu tür yan etkiler olursa hekimle görüşülmelidir.
4. Ayak egzamasında diyetten süt ürünlerini ve kabuklu deniz ürünlerini kısıtlamakta fayda vardır. Egzama sorunu olan birçok kişide aynı zamanda besin hassasiyeti veya alerjisi sorunu da vardır. Kabuklu deniz ürünleri ve süt ürünleri yaygın alerjen besinlerdendir. Bu besinler alerjiye neden olabilir ve böylelikle ciltte tahrişe yol açabilir. Ayak egzaması ve genel olarak egzama belirtileri geçene kadar bu besinler diyetten 2 – 6 hafta kadar elenebilir. Fakat bu tür diyet değişiklikleri yapmadan önce hekime danışmakta fayda vardır.
Comments ( 0 )